Hier schrijf ik bijzondere, memorabele, aparte en/of gekke gebeurtenissen die mijn pad kruisen op.

Kerstactie Gymnasium Leiden Serious Request

Door Beatboxx op dinsdag 20 december 2011 19:52 - Reacties (12)
Categorie: My life, Views: 4.042

Elk jaar organiseert de vierde klas van mijn school, het Stedelijk Gymnasium te Leiden, een actie voor het goede doel. Dit jaar zit ik in de vierde klas en is het dus mijn beurt. Het goede doel van dit jaar - het kan haast niet anders - is de actie "Serious Request" van het Rode Kruis en 3FM. Ik leg voor degenen die het is ontgaan toch nog even uit waar het geld naar toe gaat.

De actie Serious Request is voor moeders in Oorlogsgebieden, die halsoverkop hun huis hebben moeten verlaten en in hun vlucht vaak niks meer dan de kleren die ze aanhebben. Het Rode Kruis helpt hen door voedselpakketen, medische noodhulp, maar ook onderdak te bieden. Ook helpen ze de moeders en kinderen op lange termijn hun leven weer op de rails te krijgen. Een foto zegt meer dan duizend woorden, en dit video'tje is een heleboel foto's achter elkaar. Aanschouw:

Wat doen wij?
Wat doen wij, het Stedelijk Gymnasium Leiden, voor deze actie? Wij organiseren gedurende de laatste drie dagen voor de kerstvakantie, dat is dus vanaf morgen (woensdag 21 december) tot en met aanstaande vrijdag (23/12). Vorig jaar hebben we ¤ 26.483 opgehaald, maar dit jaar hopen we ruim over dit bedrag heen te gaan. We kunnen dit echter niet alleen! Omdat we 100% van het bedrag dat binnenkomt door willen sturen naar mensen die dit geld écht nodig hebben, hebben we veel sponsors. We zoeken echter nog steeds donateurs.

Bij ons op school bezorgen leerlingen rozen, cakes, serenades, knuffels (Een aantal leerlingen in een knuffelpak komen de gelukkige een knuffel brengen) die leerlingen, docenten en ouders voor elkaar kunnen kopen, maar we hebben ook een glazen huis met een radio- én videostream via onze website (Deze zal vanaf morgenochtend 8:20 te bezoeken zijn), http://sglkerstactie.nl/

Neem sowieso dus even een kijkje op onze site, en doneer ook even wat, omdat we al maanden bezig zijn met 250 leerlingen om een geweldige actie te organiseren. Van sponsors, tot kaartjes voor de cakes, maar ook communicatie met docenten. Van alles is geregeld. Doe dus via iDeal in onze webshop een kleine donatie voor het goede doel!

Het onderwijs in NL

Door Beatboxx op vrijdag 21 oktober 2011 22:08 - Reacties (35)
Categorieën: My life, My thoughts, Views: 4.266

Inleiding
Ik schrijf dit verhaal vooral op de manier zoals ik het ervaar. Een VWO leerling die naar de universiteit gaat/ging zal zich er dus veel meer in kunnen vinden dan iemand die na VMBO-T de opleiding voor tuinier heeft gedaan en nu zijn eigen hoverniersbedrijf heeft.
Ik ben op dit moment een leerling in 4 Gymnasium op een niet nader te noemen school in Nederland. Verder heb ik goed contact met een aantal mensen die op verschillende functies in zowel het universitair-, voortgezet- als basisonderwijs werkzaam zijn. Ik heb dus het idee dat ik toch wel een klein beetje op de hoogte ben hoe het gaat in het VO. Basisonderwijs heb ik van voor naar achter helemaal afgerond, dus daar weet ik ook wel het mijne van. Het voortgezet onderwijs heb ik vage indrukken van. Mijn trainer die zijn propedeuse in drie jaar haalt, maar ook een andere mensen die elk jaar al hun studiepunten halen. Ik ben vandaag naar de TU Delft gegaan en ik heb dus een klein beetje een indruk over hoe het hele onderwijs in elkaar zit.
Globale omschrijving:
Basisonderwijs:
Op de basisschool leren we dingen die iedereen eigenlijk nodig heeft. Algemene topografie van Nederland blijft voor iedereen nuttig. Ik vind dat het tot algemene kennis behoort dat je op zijn minst de provincies leert aan te wijzen, maar ook dingen als schrijven en lezen heb je bij praktisch ieder beroep dat je later gaat uitoefenen nodig. Van het prijskaartje in de winkel tot de rekening van de nieuwe bank, je kan niet zonder lezen/schrijven. Ook kunnen rekenen hoort tot basiskennis.
Voortgezet onderwijs:
Op het voortgezet kunnen we in enge zin gezien uit drie wegen kiezen:
  1. VMBO
  2. HAVO
  3. VWO
Op de middelbare school heb je een aantal vakken die je meer dan lang genoeg hebt om een indruk van het vak te creëren, maar je hebt ze te kort om daadwerkelijk goed te worden in dit vak.

Verder is er in Nederland niet, zoals bijvoorbeeld in China wel, een soort "druk" om te presteren. Haalt een kind slechte cijfers? Dan plakken we toch lekker het etiket "Dyslectisch" erop? Nogmaals, mijn ervaring leert dat de meeste mensen makkelijk een niveau hoger kunnen dat ze willen, als ze maar hun best ervoor doen. Vanuit jongeren zelf wordt een sfeer naar elkaar toe gerecreëerd van "Gast waarom leer je? Boeie als je slecht cijfer haalt, school is gay". Op die manier is er geen leerling die het uiterste uit zichzelf haalt.
Hoe doen we dit dan?
Het Nederlandse onderwijs kan dus op twee punten drastisch worden verbeterd:
  1. Inzet vanuit leerlingen
  2. Het aangeboden vakkenpakket
Het eerste punt kan je (Vanuit het inzicht van een 15-jarige die hier niet voor heeft gestudeerd en dit nu op dit moment verzint) bereiken door of leerlingen die hun best doen te belonen, en/of leerlingen die er met de pet naar gooien extra op school laten zitten. (Als ze achter een tafel worden opgesloten en niks anders kunnen doen dan leren doen ze dit echt wel!!).

Het andere punt kan je bereiken door het VWO zo op te delen:

Klas 1+2: Wennen aan middelbare school en vooral kwaliteiten van leerlingen op gebied van kennisopname te vergroten, maar ook leerlingen duidelijk maken wat verschillende vakken inhouden door ze één jaar op een introducerende manier aan te bieden.
Klas 3+4: Verdiepen in of iets de bèta kant op (Biologie, Scheikunde, Natuurkunde), maar nog relatief veel vakken houden. Dus elk technisch vak. Ofwel de alfa kant op, ofwel gamma.
Klas 5+6: Binnen de subonderwerpen uit de 3e en 4e verder verdiepen. Dieper op onderwerpen ingaan en leerlingen echt vaardigheden aanleren.

Dit is zomaar een verzinsel op de vrijdagavond bij gebrek aan beter tijdvermaak, maar ook uit onvrede over het huidige onderwijsstelsel. Iedereen zeurt dat alles slechter wordt, maar uiteindelijk wordt onze economie over 20 jaar bepaalt door mensen die nu op school zitten, en wordt onze economie dan bepaalt door datgene wat zijn nu leren!. Ik wil met deze post vooral de discussie starten over wat jullie vinden van het huidige onderwijs. Dit is zomaar een globale schets hoe het nu is, en hoe het volgens mij anders zou moeten. Wat vinden jullie?

NK Schoolhockey

Door Beatboxx op vrijdag 10 juni 2011 21:09 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorie: My life, Views: 2.719

14 april. Het is de voorronde van de Nederlandse Shell schoolhockeycompetitie 2011. Er wordt gestreden in vier categorieën, Jongens/meisjes onderbouw/bovenbouw. We (Stedelijk Gymnasium Leiden onderbouw) hebben één selectietraining achter de rug en een training waarin strafcorner's zijn geoefend en tenue is uitgedeeld. Stelde niet veel voor. Het lot heeft bepaald dat we in de poule zitten met de Nederlands kampioen van 2010 en een ander team dat vorig jaar net is afgevallen. De underdog positie. Was een leuk toernooitje, twee keer makkelijk gewonnen maar helaas 1-1 gespeeld tegen het Adelbert. Alleen de nummers 1 en de beste nummer 2 (qua punten) ging door. Beste nummer 2 was met één wedstrijd te gaan geen mogelijkheid meer voor ons. We moesten tegen het Rijnlands Oestgeest die alles tot nu toe makkelijk hadden gewonnen. Onze enige kans de halve finales te bereiken was door dit te winnen, hoewel we weinig kans hadden. Uitslag: 1-0 voor ons. Halve finale en finale wonnen we gemakkelijk waardoor we vandaag in Amsterdam het Nederlands kampioenschap mochten spelen.

Helaas is het ook al proefwerkweek bij ons op school, waardoor we in eerste instantie niet eens mee mochten doen. Maarja, als je niet wilt winnen moet je ook niet meedoen, en we mochten naar Amsterdam op voorwaarde dat we één van de twee geplande proefwerken zouden maken. Zodoende begon deze dag voor mij om 5:30 met mijn wekker, 6:30 naar school en 7:00 proefwerk Engels maken.

Om 8:00 vertrokken we met begeleidende ouders richting Amsterdam, en na 40 minuten kwamen we aan op Hurley. We hadden nog 40 minuten tot de eerste wedstrijd dus we konden relaxed warming up doen etc. We wisten dat we veel geluk hadden gehad in de voorrondes en dus weinig kans hadden om te winnen. De eerste twee wedstrijden werden net aan met 2-1 gewonnen. Noem het geluk, inzet, of whatever you want. Nu moesten we tegen een school die twee keer ruim had verloren, ook van scholen waar wij al tegen hadden gespeeld. Wij wisten dat bij gelijkspel we verzekerd waren van de tweede plaats in de poule die recht geeft op een plek in de halve finale. Koud in het veld hebben we een doelpunt tegen. Uiteindelijk toch nog 1-1 gemaakt waardoor halve finale zeker is, maar iedereen gaat - terecht - balend het veld af.

De laatste wedstrijd speelden we tegen een school die alles had gewonnen. Dit keer wonnen we niet, we verloren 2-0. In de halve finale scoorden we snel 1-0 en dit bleef zo. Tegenstander heeft bijna scheidsrechter in elkaar geslagen uit frustratie - wat laat zien hoe hoog de emoties oplopen bij zo'n toernooi -, maar wij zijn door.

De finale speelden we tegen dezelfde ploeg waartegen we ook de laatste poulewedstrijd tegen verloren hebben. Maar wij willen revanche, hoewel wij met veel kleine, doch technische jongens behoorlijk vermoeid zijn. Na een line-up, het handjesschudden en een flinke pep-talk begonnen we. Helaas kregen we na 2 minuten een doelpunt tegen, en 2 minuten daarna nog een. Dan sta je toch anders te hockeyen. We hebben veel kansen gecreëerd maar al het geluk van de wedstrijden hiervoor was blijkbaar naar de tegenstander gegaan. Wij hebben nog geprobeerd de achterstand weg te poetsen maar niks mocht baten. Met 4-0 gingen we het veld af. Zoals de mevrouw van de hockeybond na het toernooi zei "Het stedelijk gymnasium kon geen tegenstand bieden en heeft terecht verloren". Wrijf het er maar even in

De medaille ziet er zilverkleurig uit, maar volgens ons is het een stuk oud ijzer met een lintje eraan. Lijkt op een medaille die bij sommige toernooi's aan alle deelnemers wordt uitgedeeld. De tegenstander kreeg ook twee bekers, waar dat goed voor is, tell me. Op zo'n moment loop je niet het stadion uit als de nummer 2 van heel Nederland, maar als de verliezer van deze wedstrijd. Iedereen kan je op dat moment vertellen dat je gigantisch goed hebt gepresteerd, maar de eerste 3 uur baal je. 3 uur, 4 uur, 5 uur. Langzamerhand, 4 uur na de finale begint het door te dringen dat je echt 2e van Nederland bent. Als onze coach voor de voorronde op de allereerste training zou zeggen: "Nou jongens, leuk dat jullie er zijn. Wisten jullie het al, jullie worden 2e van Nederland" hadden we 'm in het dichtstbijzijnde gekkentehuis afgeleverd. Nu zit ik dit blog achter mijn computertje te schrijven met kramp, blaren en ik voel spieren die ik nog nooit heb gevoeld. Leer je toch weer iets van.

International Junior Science Olympiad

Door Beatboxx op vrijdag 29 april 2011 15:07 - Reacties (6)
Categorie: My life, Views: 3.248

International Junior Sience Olympiad, of kortweg IJSO, is een internationale wedstrijd met betrekking tot de vakken Scheikunde, Biologie en Natuurkunde. Iedereen die op 31 december 2011 niet ouder dan 15 is mag meedoen. De finale is in december in Durban, Zuid-Afrika, en er wordt daar gestreden in teams van landen. Landen mogen zelf weten hoe ze hun team samen stellen.
De deelnemers van het team van ons land, Nederland, worden geselecteerd in twee voorrondes. De eerste ronde is op de scholen zelf. De scholen kregen de gelegenheid deze toets af te nemen tussen 31 maart en 7 april.

Ik had me opgegeven voor IJSO omdat het me hartstikke leuk leek om mee te doen, en omdat ik in de veronderstelling verkeerde dat ik les zou missen (Ik weet het, puberaal gedrag). Dat eerste was het geval, dat tweede niet. Helaas was de voorronde op school op de laatste dag van de proefwerkweek, na de laatste proefwerken. Terwijl m’n hele klas lekker aant chillen was in de stad, was ik die toets aan het maken. Leuk!

Een week later kreeg ik te horen van mijn docent dat ik met 56 punten de hoogste score had van mijn school (Ter info, er deden ook 4e klassers mee, en ik zit in de 3e) Hier was ik al hartstikke blij mee, omdat er – no offense – een paar gigantische nerdjes mee deden, die niks liever doen dan al hun natuurkunde & scheikunde huiswerk het liefst op de eerste dag van de module voor de komende 3 maanden te maken, het periodiek systeem tekenen bij beeldende voorming (=tekenen) en spencers dragen met daaronder een netjes overhemd. Niet dat ik iets heb tegen deze mensen, uiteindelijk zijn veel dingen uitgevonden door nerdjes en wordt ¾ van het www onderhouden door deze groep mensen.*

Nu werd het afwachten of ik door was naar de landelijke finale.
Donderdag 21 april had ik weer biologie. Mijn docent in dit vak is organisator van IJSO vanuit mijn school. Aan het einde van de les moest ik, in tegenstelling tot andere IJSOdeelnemers uit mijn klas, even blijven. Zij vertelde mij dat ze een mailtje had gekregen van IJSO, met de deelnemers. Ik maakte deel uit van die lijst, maar ook mijn nichtje. Ik zit nu bij een groep van de 20 beste mensen van de meer dan 1100 inzendingen, die 17 juni mogen strijden voor één van de zes teamplaatsen voor de internationale finale in Durban, in december van dit jaar.

*Ik heb niks tegen nerdjes, en ik gebruik het woord ook niet negatief. Ik bedoel hier de groep mensen die echt fan zijn van de exacte vakken, en daarvan ook hun hobby hebben gemaakt.